The Hunger Games: The Movie

Var i söndags inne på Bio med Markus och såg The Hunger Games. Den har fått blandande betyg från recensioner men overall så säger folk att det är en bra film. Vilket jag håller med om, Även om jag är lite besviken på den.

Jag tycker de ändrat små saker som jag inte riktigt förstår varför de ändrats, för det är rätt stora saker och spelar roll senare och förklarar mycket varför Katniss gör si och så. I film adaptioner från böcker så måste man ändra vissa saker för man kan bara inte presentera det på samma sätt som i en bok, det förstår jag. Men i Hunger Games filmen så har de ändrat saker som jag trodde skulle passat perfekt för filmen. Det låter väldigt hårt, Filmen följer boken väldigt bra, men det är dessa små små detaljer som missas för att den skulle vara perfekt.

Spoilers ahead.

Ska försöka ta detaljerna i någon kronologisk ordning, men vissa saker kanske blir i lite fel ordning och så.

Första delen i boken handlar om Katniss liv och distrikt 12, I filmen så visas distrikt 12 upp rätt bra, man kan förstå att det är rätt fattigt. Men får man verkligen bilden att folk svälter ihjäl och att folk verkligen lider? Jag tycker inte att man fångar detta och utan detta är det svårt att förstå varför Katniss är som hon är. Alla vuxna män jobbar i gruvan, det är så man tjänar de få mynt man har. Katniss pappa var en jägare och brukade jaga illegalt i skogarna runt distrikt 12 innan han dog i en olycka i gruvan. Därav kan Katniss jaga, för hon lärde sig av sin far. Vilket inte kommer fram i filmen, men det kan jag förstå.

Hur som helst, Katniss är 11 år när hennes far dör, Hennes mor hamnar i en djup depression (i mitt huvud för hon vet att döden av hennes make betyder död för hela familjen, det finns ingen chans att hon kan födda dem själv) vilket nämns lite kort i filmen, men man får aldrig denna bild av Katniss som 11 åring måste börja försörja för både hennes mor och lilla syster. I början är det tufft och hon hittar ingen mat, Så i ett sista desperations försök att hitta mat börjar hon ta sig in mot stadens lite rikare stadsdel. Här hittar stadens bageri ägt av Peetas far, Hon börjar rota i deras soptunnor utanför för att hitta lite mat men inget finns. Peeta ser henne ifrån och bränner medvetet 2 st limpor vilket han blir slagen för, Han blir sedan tillsagd att ge dem till grisarna utanför, men han går istället och ger dem till Katniss. Vilket räddar hennes liv, Efter detta känner sig Katniss evigt skuldsatt till Peeta. Efter detta så växer Katniss lite och vågar nästa dag ge sig ut och jaga i skogarna, där träffar hon Gale för första gången. Detta är en väldigt stor sak enligt mig i böckerna, vilket spelas ner i filmen.

The Hob är inte alls med i första filmen, mer än att man kan anta det är Greasy Sae som ger henne mockingjay pinnen dock. Detta kan jag förstå, men det borde inte vara så svårt att bara nämna det lite snabbt, för The Hob spelar rätt stor roll senare i nästa film. Nästa sak är då Mockingyay pinnen när jag ändå nämnde den, Vilket i boken ges av borgmästarens dotter och inte Prim (men ges på samma tidpunkt, efter the reaping), vilket ytterligare sätter Katniss i skuld och eftersom hon inte är van vid gåvor blir det en stor sak, Kan även här förstå att den blir mer personlig nu när hon fick den av Prim, så det var väl en ok ändring.

The Reaping var ok, Saknande bara haymitch och hur han ramlade av scenen. Det är en sak jag inte förstår de inte tog med, väldigt enkelt och borde inte tagit mer än 10 sek att visa.  Sen även Effie Trinket, Säger de ens hennes namn under hela filmen? Hon förklaras aldrig i filmen alls, Skulle vara så enkelt att göra det med. Börja bara med ”Hello, My name is Effie Trinket and I’m the Hunger Games coordinator for District 12 and Welcome to the 74’th annual Hunger Games [….]” så enkelt och alla hade förstått varför hon är med överallt.

Haymitch var rätt bra porträtterad under filmen, Men jag tycker det saknades lite små saker, som sagt när han ramlar av scenen. Jag tror helt enkelt mycket försvann pga att de slängde bort de mesta diskussionerna under tågresorna. Men det jag saknade mest av Haymitch var de små telepatiska diskussioner som Katniss har med honom under spelen. Skickar inget vatten när hon är nära vatten, skickar medicin för hon ”plays her part” i deras ”star crossed lovers” play. Sånt som är mycket enklare i film att framföra, eller i alla fall här, då Haymitch kan titta på henne genom kameror. De behöver bara klippa till att han sitter med resten av teamet och tittar och se henne genom TV’n och ha han säga ”You know what to do, Kiss him GIRL!” så får man se henne komma på det som om han faktiskt sa det direkt till henne och publiken runt Haymitch jublar och då får man se han springa till folk och försöka få sponsorer.

På tal om the games, så tycker jag att de inte riktigt förklara de andra tributes så bra in på detalj på böckerna, men det är också sånt som jag kan förstå är svårt till filmen. Lättare med en inre monolog i en bok. Samt att På så sett kommer vi till den största missen i hela filmen enligt mig. DE KLIPPTE BORT RUE! Finns inget om hur hon förklarar hennes liv i district 9, hur hon är längst upp i träden. Man får ingen ”connection” alls med henne i filmen, hon är bara en liten tjej som hjälper Katniss. Hennes död scen är inte alls så gripande. Dels blir det så överspelad. De skulle haft några sekunders längre fight, inte *Poff* Spjut *död* sen 3 minuter gråtande. Scenen funkade bara inte. Sen förstår jag inte alls varför vi visades att de ger uppror men de sket i att vissa hur Rue berättar om district 9, att de gör uppror vet ju inte Katniss om förens bok 2.

Sen har vi lite Peeta saker som inte riktigt blev rätt. Man får aldrig se honom döda har jag för mig, I boken får man verkligen bilden att han är beredd att offra sitt liv för henne, det kanske kommer fram lite i filmen, men inte alls så mycket som det ska. Man får inte heller reda på att han förlorar sitt ben och får en protes. Man får inte heller veta att soppan har sömnmedel i sig för att han ska somna in så hon kan springa iväg, De får inte heller äta sin lamnstuvning i grottan. De har verkligen inte fattat konceptet i titeln, the HUNGER games.  Mat har väldigt lite betydelse i filmen mot böckerna. Jag tror Suzanne Colinz försökt vara lite politiskt i böckerna med detta, Vi är huvudstaden, vi slösar otroligt många mängder mat, medan i andra delar av världen lider folk av svält. Lite besviken att de tagit ut det.

Muttations var inte tributes eller det visades inte iaf. Huvudstaden verkar inte vara så hemskt alls i filmen, mer än att bara håller i spelen. President Snow blöder inte ur munnen (jag tror det nämns i bok1 men det kanske inte är förens bok2 det kommer??), men får inte den äckliga känslan att nåt är lite fel om han alls. Avox nämns inte heller, de visar att ett hovercraft flyger över Gale och Katniss i början, men inte att de fångar tjejen och dödar killen.

I slutet önskar jag att filmen kunde varit 20-40 minuter längre. Dels antar jag att den är lite kortare för att ”barn-”familjer ska vilja se den, även fast boken egentligen är skriven för 14år+ medan filmen verkar försöka få med 8-12 åringar att se den. Så klart marketing för att tjäna mer pengar.

Nu låter jag väldigt negativ, Filmen var bra, Tycker det var värt att se den på Bio, absolut värd att se. Men boken (böckerna) var mycket, mycket bättre.

3/5.